За Паметника на Съветската армия: Ние сега в момента повеждаме пак

...
За Паметника на Съветската армия: Ние сега в момента повеждаме пак
Коментари Харесай

Андрей Райчев пред Dir.bg: Заради паметника ПП губи левия електорат, за ГЕРБ е много изгодно

За Паметника на Съветската войска:  Ние в този момент сега повеждаме отново война за предишното. Това е значима война, само че това е война. Тъй като няма излаз - предишното не можеш да го промениш.

За отражението му върху изборния резултат: Това понижава електората на Политическа партия и активизира левите. За ГЕРБ по-важното е Политическа партия да спадне, в сравнение с те да завоюват проценти. За Демократична България е доста преференциално - това е тяхна фиксация в този монумент доста от дълго време.

За изборната акция:  Няма да се изостри. Няма козове, които да извадят, причините са казани, конфликтът е от 2020 година

За президента:   Ако има метод да възкресят левицата като могъща мощ с милион гласоподаватели, това е импийчмънт на Радев. Когато излезе от президентството и се обърне към своите поддръжници, той ще получи класическия ляв милион. 

За държавно управление след вота:  Ако първи са ГЕРБ, Политическа партия при никакви условия няма да ги поддържа.  Ако ГЕРБ са втори - съвсем несъмнено е, че ще имаме държавно управление.

За дребните партии към бариерата: Изненадата ще е и да не влязат трите, и да влязат трите. Аз виждам шансове за Левицата и за Слави Трифонов. Не виждам толкоз шансове за Възход, само че може да бъркам.

Социологът Андрей Райчев пред Dir.bg в един диалог за избори през призмата на паметника. 

- Намеси ли се Паметникът на Съветската войска в предизборната акция? И кой печели, и кой губи от случилото се - от една страна митинги, от друга - неумолимо решение на столичните общинари за демонтажа му?

- Решението на столичните общинари е в действителност решение на обединението ДБ-ПП, подкрепено от ГЕРБ. Те имат разнообразни претекстове. За Демократична България това е фиксация в този монумент доста от дълго време. За тях това е доста значимо нещо, знак и така нататък За Политическа партия той до неотдавна не беше проблем въобще, не мислеха такива работи, само че се увлякоха в тази битка. ГЕРБ на драго сърце поддържа, тъй като за тях няма нищо по-важно от това Политическа партия да губи своя електорат. ГЕРБ желаят Демократична България да е мощно и да се съюзяват с него - този съюз има легитимираща мощ, и оптимално се борят против " Продължаваме промяната ". Политическа партия, с помощта на своята полулява-полудясна политика, по този начин да я нарека, като в това не влагам нищо обидно, завоюва доста гласове вляво, основно на пенсионери, тъй като доста интензивно покачиха пенсиите, взеха и други обществени ограничения. Тази история с паметника ги разделя с част от левия електорат, който гласоподава за тях. В този смисъл това за ГЕРБ е доста преференциално, а за Политическа партия не изключително. Нямайки необикновен политически опит, те не можаха да вземат завоя навреме и някак си отидоха с другите.

- Но те нямат общински съветници.

- Не е до общински съветници. Те заеха позиция, въпреки и по-междинна, защото се стараят да си задържат левия електорат, само че по този начин или другояче, бяха завлечени в тази цялата работа и това е в директна полза за ГЕРБ и директно неизгодно за тях, а за Демократична България - доста преференциално. Това е от вътрешна позиция.

От външна позиция, да се изкажа като жител - всяко разрушение на монументи е варварска, дивашка работа. Убедихме се с мавзолея - този пантеон можеше да бъде непокътнат, да се премисли като постройка, да има къде да водим туристи - примерно, да го създадат музей на антикомунизма. Каквото си желаеха можеха да го създадат, само че не трябваше да се разрушава постройката.

Това е същото - този монумент не е от кой знае каква значимост за голямото болшинство от софиянци, а е егоцентризъм и по този метод правят едно алегорично принуждение. Насилие над съперниците си. Сам по себе си този акт, популярност богу, е алегорично принуждение, за разлика от действителното принуждение, което беше карцерът на Бойко Борисов, водачът на опозицията. Или преди доста години карцерът на Андрей Луканов, отново водач на опозицията тогава. Това са действителни подтиснически дейности, не алегорични. Това с паметника е в границите на символичното принуждение, което в България неведнъж е правено. Българите са привикнали на това и не води до кой знае какви последствия, само че поляризира нацията.

- Не е ли това проблем, че изключително в този момент, по време на избори, още повече разделят нацията?

- Да, това е в действителност естествено - нацията нормално се разделя по време на избори на два или на няколко лагера, два от които са доста противоположни. Но тук единственият метод с паметника, с който може да се реши въпросът, е да се създаде нещо общоприемливо. Обаче те не се стремят към това. Истината е, че този монумент съдържа самичък по себе си двоякост. Той е двузначен като подобен. От една страна той е нещо, което цялата нация би трябвало да признава - това е монумент на успеха над фашизма. И това никой не го е отменил.

От друга страна, това е монумент на хора, които малко след тази победа над фашизма откриват в България диктаторски режим, на пролетариата. Виждате, че няма по какъв начин да се каже, че това е хубаво или неприятно, тъй като е и хубаво, и неприятно. То не е еднопосочно. Ние сме привикнали за България единствено хубави работи да приказваме, само че България е съдружник на Хитлер и това не може да е хубаво. Да, те в действителност принудително са свалени от власт. Да, част от тях са доста репресирани. Но измежду тях са и фашисти, и нацисти по своите функционалности и присъединяване. И някак си да обявим, че тези хора, всички до един са почтени жертви, също не е еднопосочно. И когато има в действителност такива обективно нееднозначни неща, а историята е цялостна с такива, методът би трябвало да бъде деликатен. И да се търси някакво общоприемливо решение.

Представете си, че Франция и Германия решат за изяснят кой е бил прав във войни, които те са водели 1000 години - няма такава опция. И най-често и двете са били хем черни, хем бели. Въпреки това те съумяха да открият дълготраен мир, въз основата на заобикалянето на тези въпроси и заскобяването им.

Ние в този момент сега повеждаме отново война за предишното. Това е значима война, само че това е война! Тъй като няма излаз - предишното не можеш да го промениш.

- И война, в която няма спечелили.

- Винаги има спечелили, само че те постоянно са краткотрайни. Бият едните, вършат своето. Бият другите, вършат противоположното. И тази война е водена доста дълго време, примерно, във Франция, която доста дълго време е разграничена на монархисти и революционери, и това продължава век. И най-после приключва по единствения вероятен метод - те вършат Пантеон и вършат една постройка в средата на Париж, където поставят и едните, и другите. И това е изходът. Друг излаз нациите не са намерили, защото историята постоянно е комплицирана и някак си, в случай че нашите предци с вас са се избивали един различен, ние би трябвало да живеем като братя - методът е да кажем и " двете страни са прави ". Но тук се пробват да ни опишат, че има един верен прочит на историята - подобен няма.

Аз съм по принцип срещу, би трябвало напълно различен метод да има по въпроса за паметника, само че те постановат едно силово решение. Това силово решение, несъмнено, несъмнено ще го наложат, както го постановиха за мавзолея - махнаха го. Абсурдно е да рушиш. Пирамидата, да вземем за пример, е гроб на един фараон. Идва идната династия или най-после става република - значи тези гробове, в случай че се разрушат, ще е жалко. Това не значи, че всички сме съгласни с фараоните, само че това е било в историята, по този начин е било. Трябва да се научим да я четем по различен метод. Но няма. За жал, шансът е изтърван и отново потегли да се поляризира. Това, несъмнено, стана по отношение на войната в Украйна.

- Ще има ли отражение тематиката за паметника върху изборните резултати?

- Както споделих - това понижава електората на Политическа партия и активизира левите. За ГЕРБ по-важното е Политическа партия да спадне, в сравнение с те да завоюват проценти. Иначе ГЕРБ постоянно са държали междинна позиция за паметника - нито едното, нито другото. Като центристи те се стараеха да не отиват в тази история. И до момента в който бяха на власт, държаха една междинна позиция, пусни-дръпни. Сега внезапно се причислиха, тъй като виждат доста ясно изгодата - не толкоз за себе си, колкото вредата за своите врагове.

- Според последните няколко социологически изследвания двете обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ непрекъснато си сменят местата като първи и втори. Всъщност и двете нямат проблем в позицията за паметника, с евроатлантическите полезности, по тематиката за войната са на едно мнение, тогава кое е това, което ще дефинира най-после фотофинишът в чия изгода ще бъде?

- Това ще го дефинира българският народ. Проблемът е, че едните имат преимущество измежду всички, а другите имат преимущество измежду гласуващите. Причината е, че младежите, които повече поддържат Политическа партия, са по-летливи като гласоподаватели, по-несигурни. И може да има фотофиниш, може и да не е фотофиниш, а да е по-голяма разликата. Това доста зависи дали в последния миг ще излязат да гласоподават, или няма да гласоподават най-младите. ГЕРБ води измежду тези, които твърдо са решили да гласоподават, само че губи измежду тези, които по принцип са решили, само че не са взели твърдо решение да гласоподават. Сражението ще се води там. Казват сега " аз ще гласоподавам ", обаче това е младеж, можете да си визиите хиляда условия, при които той просто не помни да гласоподава или не отива.

- Очаквате ли да се изостри акцията, която до момента изглеждаше вяла и безлична, или напрежението към паметника ще бъде единствено случайно?

- Не, не, няма да се изостри и ще кажа Ви за какво. Тоя конфликт го гледаме още от 2020 година, лятото. Няма козове, които да извадят, причините са казани, нещо кой знае какво коренно ново няма да излезе. Така ми се коства. Изненадата по тази причина е изненада, тъй като не е предстояща.

- Към момента социолозите споделят, че в Народното събрание влизат пет партии, само че други три пък са доста покрай чертата. Ще има ли изненада, съгласно Вас?

- Всъщност, изненадата ще е и да не влязат трите, и да влязат трите. Аз виждам шансове за Левицата и за Слави Трифонов. Не виждам толкоз шансове за Възход, само че може и да бъркам. Казвам го като човек с дълги наблюдения и това е моя вътрешен глас, не Ви споделям някакви числа. Левицата! малко ненадейно се приближи до бариерата, правилно, към този момент от долната страна, само че има време да я изкачи. Там казусът е, че няма нови лица и няма нови хрумвания. Левицата, като цяло, се докара до такова тежко положение в България и нейните дейци към този момент не работят както би трябвало, а както може. Говоря за огромната левица, която беше един милион души и повече. Те се избавят с всички подръчни средства и това са средствата, това вършат. Лидерите може да са остарели, само че в случай че вземем, да вземем за пример, връзките сред Татяна Дончева и Румен Петков, те бяха доста тежки, с обиди, оскърбления и по този начин нататък, които обаче са загърбени, тъй като задачата е по-голяма - задачата е спасението на огромната левица. Българска социалистическа партия продължава да спада, в случай че имам вяра на социолозите, които мерят, тъй че ситуацията е трагично. Това е огромната въпросителна в моите очи, с изключение на най-голямата, несъмнено - кой ще е първи от ГЕРБ и Политическа партия.

- Ако се резервира конфигурацията, която предвиждат социолозите, първи да са ГЕРБ или ПП-ДБ, ще има ли кабинет?

- Огромна разлика има при двата случая. Ако първи са ГЕРБ, Политическа партия при никакви условия няма да ги поддържа. Ако първи са Политическа партия, аз съм сигурен, че ГЕРБ ще им сложи изискване единствено какъв да е министър-председателят, само че ще ги поддържа. И Политическа партия доста мъчно ще откажат тази поддръжка, тъй като тя е съпроводена и със единодушие по правосъдната система. Така че това са две доста разнообразни Българии, когато ГЕРБ е първи или ГЕРБ е втори.

- Тоест, в случай че ГЕРБ са първи, по-скоро няма да имаме държавно управление?

- Ако ГЕРБ са втори - съвсем несъмнено е, че ще имаме държавно управление. Ако ГЕРБ са първи, ще е доста по-трудно. Има най-различни и други разновидности, само че във всеки случай, доста по-трудно ще се сформира държавно управление, до момента в който, в случай че ГЕРБ са втори, с огромна възможност ще ги поддържат. Много зависи и от името на министър-председателя, който посочат от Политическа партия. ГЕРБ имат интерес да ги поддържат, тъй като един тип влизат в коалиция с съперниците си, с което изцяло излизат от изолираност. А това е основната цел на ГЕРБ сега, да знаете. ГЕРБ не цели сега връщане на власт. Цели цялостно излизане от изолираност, в която потъна през 2020-а година.

- А дали са склонни тогава да жертват в името на кабинет борбата за кметове и общински съветници, която следва наесен?

- Не, никой нищо няма да жертва. Тази борба е решаваща за оцеляването им. Те не могат да вземат толкоз доста, колкото имат в този момент, само че в случай че половината кметове удържат или най-малко три четвърти, това ще е голям триумф за тях, другото ще им сътвори огромни проблеми.

- Но в случай че те създадат кабинет с Политическа партия, това няма ли да им попречи на акцията за локалните избори?

- Те няма да създадат кабинет, никога коалиция няма да има. Политическа партия в никакъв случай няма да желае коалиция. Но те могат да поддържат кабинета, препоръчан от Политическа партия.

- Къде е президентът в цялата предизборна картина - очаквате ли в действителност заканите за импийчмънт да прераснат в нещо по-конкретно, или ще си останат единствено до предизборно равнище?

- Ако има метод те да възкресят левицата като могъща мощ с милион гласоподаватели, това е импийчмънт на Радев. Когато излезе от президентството и се обърне към своите поддръжници, той ще получи класическия ляв милион. А пък Илияна Йотова на драго сърце ще довърши мандата, в случай че тръгнат и нея да събарят - това ще е комедия просто. Грешката да провокират импийчмънт ще е тъкмо от този порядък, както когато нахлуха в президентството с прокуратурата. Вместо да завоюват власт, те паднаха от власт в следствие от тази неточност. Вярно, малко по-късно, само че паднаха точно поради нея. Не ми се има вяра повторно да я създадат.

Ако я създадат, несъмнено, ще би трябвало да четат деликатно българските пословици. В случая пословицата - " Ум цари, разум робува, разум патки пасе ". И това ще бъде третият раздел - " разум патки пасе ". Не ми се има вяра чак такава нелепост да създадат, само че може. Тяхната прочувствена самонахъсаност да се нахъсват всеки ден може да ги докара и до тази глупотевина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР